maanantai 7. huhtikuuta 2014

5 x avokado

Mä oon tehnyt tuttavuutta uuden kaverin kanssa. Se on nimeltään avokado. Me ollaan tässä vaiheessa vasta tutustumisvaiheessa, mutta vois sanoa, että meille on muodostunut jo jonkin sortin kaverisuhde. Ei voida puhua rakkaudesta ensi silmäyksellä, mutta tarjottaan ensitreffeillä välipalan päästin sen jatkoon. Nyt ollaan käyty jo lounaalla ja iltapalallakin. Alan lämmetä!

Ainut ruoka, missä oon tiedostaan syönyt avokadoa ennen meidän tämän viikon alussa alkanutta tuttavuutta on tortillat, joiden täytteeksi muistan jossain laittaneeni vihreää mömmöä, guacamolea. (Ja hetkinen, sushiin sisällä on ehkä ollut avokadoa?) Itse en oo vielä kokeillut tehdä guacamolea, koska en oikein tiedä mihin sitä voisin käyttää... Any ideas? Kerron tässä postauksessa kuitenkin kaikki muut avokado testaukseni. Ennen sitä, haluan kuitenkin vielä valistaa teitä muutamalla faktalla avokadosta.
 Avokado on siis hedelmä. Kyseinen hedelmä sisältää paljon B-, E- ja K-vitamiineja sekä paljon kaliumia. Kuulostaa niiltä jutuilta, minkä saanti monen ihmisen ruokavaliossa jää puutteelliseksi, eikö? Avokado sisältää enemmän rasvaa kuin useimmat muut hedelmät. Toiset pelkäävät avokadoa juurikin rasvaisuutensa takia, mutta täytyy muistaa että avokado sisältää sitä hyvää, kertatyydyttymätöntä rasvaa. Rasvaisuus tuo esimerkiksi smoothiehen kermaisuutta. Monet eivät sen takia pidä avokadon ja maitotuotteiden yhdistämisestä, mutta mä testasin mun smoothieita ensin ilman jogurttia ja sitten turkkilaista jogurttia lisäten ja molemmat maistui! Jos mietit kaloreita ruokavaliossa, niin sadassa grammassa avokadoa on noin 220 kcal energiaa. Muistat tietysti ettet lähde kertomaan kaupan hedelmävaa'an grammamäärää, koska suuri osa painoa on kuoret ja siemen, joita ei siis syödä. Avokado on siitä hassu hedelmä, että se kypsyy vasta puusta pudottuaan. Avokado on kypsä, kun hedelmä tuntuu samalla tavalla pehmeältä kuin kiivi. Sen jälkeen se leikataan pitkittäin halki ja avataan, poistetaan siemen lusikalla ja lusikoidaan hedelmän syötävä osa irti kuoresta. Sen jälkeen sen voi laittaa sekoittimeen, paloitella ruoanlaittoon tai vaikka syödä sellaisenaan.
                               Smoothie 1

1 avokado
1 banaani
mustikoia
appelsiinimehua


(Itse lisäsin myös vähän turkkilaista jogurttia, kannattaa laittaa satsi vaikka puoliksi näiden sekoittamisen jälkeen ja kokeilla lisätä toiseen puoliskoon vielä jugurttia. Vois toimia myös maitorahkan kanssa terveellisempänä versiona, mutta mulla nyt sattui olemaan kaapissa tota jogurttia.)

Sekoita kaikki ainekset esim. blenderillä tai sauvasekottimella.




Katkarapu-avokadopasta

pastaa
180 g (1 pussi) kuorittuja katkarapuja
pakastevihanneksia (varmasti maistuu hyvältä tuoreillakin)
150 g (1 purkki) ranskankermaa
1 dl juustoraastetta
1 avokado
2 rkl sitruunamehua
1 dl hienonnettua tilliä
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria



Munakastäyte

Paista:
oliiveja
avokadoa
punasipulia

mausta suolalla











Smoothie 2

 1 purkki ananasmurskaa
muutama persikka (latoin yhteensä kaksi kokonasta)
1 avokado

(Itse lisäsin myös vähän turkkilaista jogurttia, kannattaa laittaa satsi vaikka näiden sekoittamisen jälkeen puoliksi ja kokeilla lisätä toiseen puoliskoon jugurttia. Vois toimia myös maitorahkan kanssa terveellisempänä versiona, mutta mulla nyt sattui olemaan kaapissa tota jogurttia.)

Seikoita kaikki ainekset esim. blenderillä tai sauvasekottimella.




Smoothie 3

1 banaani
tummia viinirypäleitä
1 avokado
1 purkki maitorahkaa

Seikoita kaikki ainekset esim. blenderillä tai sauvasekottimella.

(Älä pelästy ulkonäköä: tää ei näytä kauheen hyvältä, mutta maku on herkullinen!)





2 kommenttia:

  1. Mäkin oon yrittänyt opetella! Söin tänään broileri-avokadosalaatin, nam! En vaan oikeen tykkää avokadon mausta.. Tai eihän se oikeen maistu miltään?! :D Guacamole on hyvää, oon ite käyttänyt sitä leivän päällä ja tortilloissa, mut miksei menis myös vaikka dippinä tai jonain kastikkeena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en hirveesti tykännyt, kun maistoin ekaa kertaa pelkkää avokadoa. Toisella kerralla se olikin jo paljon parempaa, mutta silloin se olikin kyllä kypsyydeltäänkin ehkä valmiimpi. Ootko saanut uuden smoothiekoneen jo? Sinne vaan sekaan! Ja toi munakas oli taivaallista <3

      Poista